Sprogimas

Trys didmiesčiai šiemet palaidojo apie 150 vienišų, nenustatytos tapatybės žmonių

Trys didieji Lietuvos miestai šiemet palaidojo 149 vienišus ar nenustatytos tapatybės žmones.

Vilniaus savivaldybė pasirūpino 58, Kauno – 20, o Klaipėdos – 29 žmonių laidotuvėmis. Absoliuti dauguma jų buvo vieniši žmonės.

Kaip BNS nurodė savivaldybių atstovai, kasmet taip laidojamų žmonių skaičius beveik nekinta, tik Vilniuje jis pernai buvo kiek ūgtelėjęs. Per tris praėjusių metų ketvirčius uostamiestyje palaidoti 32, Kaune – 25, o sostinėje – 85 žmonės.

 

„Mes pokyčių priežasčių nenagrinėjame, bet vertinant, kokia situacija buvo, tai galima teigti, kad koronaviruso pandemija tam įtakos turėjo“, – BNS sakė Vilniaus savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vadovė Nadežda Buinickienė.

Pasak jos, įprastai vieniši žmonės savivaldybės lėšomis laidojami, neradus jų artimųjų, tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kad artimieji paprasčiausiai atsisako laidoti velionį. Panaši situacija ir Kaune bei Klaipėdoje.

„Didžioji dalis laidotų asmenų yra neturintys artimųjų. Turėjome kelis atvejus, kai artimieji tiesiog atsisakė, laidoti: jie negyveno kartu, neprisidėjo prie šeimos gerovės, tad žmonės ir nenorėjo laidoti“, – BNS teigė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Daiva Breivė.

Vilnius kremuoja, kiti – laidoja karstuose

Kaune ir uostamiestyje mirusių vienišų žmonių kūnai laidojami karstuose.

„Mes kremuojame tik tuomet, jei žmogus prieš mirtį buvo išreiškęs tokį norą, tačiau iki šiol tokių atvejų nebuvo“, – BNS sakė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Jolanta Miliauskienė.

Tuo metu sostinėje palaikai įprastai kremuojami ir laidojami kas ketvirtį.

„Kremuoti žmogaus palaikai sudėdami į kapsulę. Ant kapsulės įspausti mirusiojo vardas, pavardė ir asmens kodas, mirusiojo gimimo ir mirties data, kremavimą atlikusios įmonės kodas, kremavimo data, kremavimo registracijos numeris“, – sakė B. Buinickienė.

Vis dėlto ji atkreipė dėmesį, kad nenustatytos tapatybės asmenų kūnai laidojami karstuose.

„Kremuoti negalime, jei neturime duomenų apie konkretų mirusį žmogų“, – sakė sostinės savivaldybės atstovė.

Sostinėje tokiems palaidojimams biudžete numatyta 30 tūkst. eurų, Kaune – apie 50 tūkst. eurų, Klaipėdoje – apie 13 tūkst. eurų.

Atitinkamai šiuose miestuose vieno vienišo žmogaus palaidojimas kainuoja apie 450, 530 ir 300 eurų. Šias paslaugas teikia su savivaldybėmis sutartis konkurso būdu sudariusios įmonės.

Budas.lt archyvo nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode