Sprogimas

Kodėl reikia kartoti pirmosios pagalbos kursus?

pirmojiPirmosios pagalbos suteikimo įgūdžius verta kartas nuo karto atnaujinti visiems, nes po kurio laiko jie pasimiršta ir tai visiškai natūralu. Vien teorinių žinių neužtenka, reikia treniruotis praktiškai, kad išsiugdytumėte teisingus įpročius ir atsitikus nelaimei nepasimestumėte. 

 

Tikriausiai didžioji dalis žmonių yra bent kartą išklausę pirmosios pagalbos kursus laikantis vairuotojo teises ar dirbant kurioje nors įmonėje, o gal girdėjo dar mokykloje ar aukštojoje mokymosi įstaigoje. Tačiau tikėtina, kad tai įvyko prieš metus, penkerius, o gal net prieš dešimt metų. Kiek prisimenate iš šių kursų? Atnaujinti žinias visada verta, turint omenyje, kad taisyklės keičiasi. Pavyzdžiui, keičiasi automobilinių vaistinėlių sudėtis – jose atsiranda turniketai. O su pastaraisiais tikrai ne kiekvienas žinome ką daryti. Nors vaistinėlės automobiliams iš www.torx.lt turi instrukcijas, kaip jais naudotis, tačiau žinių ,,atšviežinimas” tikrai nepamaišys nei vienam.

Pirmoji pagalba – įgūdžiai, kuriuos reikia prisiminti

Tikriausiai nereikia niekieno įtikinti, kad lankyti pirmosios pagalbos kursus yra gyvybiškai svarbu. Tai privalomos žinios, kurias turi turėti kiekvienas atsakingas ir pilietiškas žmogus. Niekada nežinote, kada tai gali praversti. Dar ir todėl, kad pirmoji pagalba apima ne tik širdies ir plaučių gaivinimą, bet ir AED defibriliatoriaus naudojimą, kurie vis dažniau atsiranda viešosiose vietose ir įstaigose.

Išklausius kurso informaciją gali susidaryti įspūdis, kad jau viską žinote ir galitei išgelbėti pasaulį. Tačiau praeina mėnuo, metai, o gal net ir daugiau, tačiau žinios ir įgūdžiai tampa neryškūs, esate suglumę, ką ir kaip reikia daryti, nes, paprasčiausiai, to nebeatsimenate. Tos žinios lieka kažkur sąmonėje, bet nuo minties, kad gaivinimą teks atlikti čia ir dabar, delnai prakaituoja ir ima drebėti?

Baimė yra natūrali reakcija į stresines situacijas, o grėsmė gyvybei neabejotinai tokia yra, todėl verta nuolat dalyvauti tokio pobūdžio mokymuose, kurių metu žmonės mokosi, kaip elgtis stresinėse situacijose ir nepasimesti. Pratybos ant manekenų, simuliacijos, praktiniai mokymai leidžia atsikratyti baimės ir lavinti sprendimų priėmimo greitį. Be to, neužtenka tik teorinių žinių, dar svarbesnė yra praktinė dalis.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis įmonę, kuri veda pirmosios pagalbos kursus?

Yra daug įmonių, kurios veda pirmosios pagalbos kursus: kiekvienas besidomintis nesunkiai suras šių mokymų pasiūlymą savo mieste, tikėtina, kad net keletą jų. Ir čia iškyla dilema, kur geriausia išmokti pirmosios pagalbos, kokie mokymai bus geriausi, koks kursas suteiks daugiausiai žinių? Visų pirma, turėtumėte pagalvoti apie mokymo tipą, nes jie gali apimti skirtingas sritis:

 

  • Išsamus pirmosios pagalbos kursas paliečia svarbiausius klausimus, tokius kaip gyvybinių funkcijų kontrolė, elgesys su sąmoningais ir nesąmoningais žmonėmis, ekstremaliomis situacijomis (pvz., traukuliai, užspringimas, krūtinės skausmas) ar traumų gydymas. Šis kursas daugiausia orientuotas į praktinius pratimus, tuo pačiu susiaurina teoriją iki būtino minimumo. 


  • CPR – pratimai, skirti tik širdies ir plaučių gaivinimui. Tai maža dalis visų su pirmąja pagalba susijusių žinių. Sutelkdami dėmesį į šią vieną veiklą, galite daugiau pastangų skirti teisingo gaivinimo mokymuisi. CPR treniruotės dažniausiai vyksta įvairių renginių metu, nes per trumpą laiką galima išmokyti daugybę žmonių, kaip padėti nekvėpuojantiems ar praradusiems sąmonę. 


  • AED defibriliatoriaus kursas (CPR + AED) – šis mokymas trunka ilgiau, paprastai apie 2 valandas, ir paliečia visus su šiuo prietaisu susijusius aspektus. Svarbi praktinė dalis, kurios metu mokiniai gali treniruotis ant manekenų ir naudoti AED mokomuosius defibriliatorius. 

23-186c

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode