Sprogimas

Gamintojai patiekė trūkstamų antibakterinių vaistų Lietuvos rinkai

rinkaiBendradarbiaujant su Europos Sąjungos (ES) institucijomis ir partneriais, Lietuvai pavyko mažiausiai keliems mėnesiams apsirūpinti antibakteriniais vaistais, kurių stygių šiuo metu patiria daugelis valstybių. Šį mėnesį Lietuvą pasiekė daugiau nei kelios dešimtys tūkstančių pakuočių vaistų, kurių veiklioji medžiaga yra amoksicilinas.

Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (VVKT), bendradarbiaujant su Europos vaistų agentūra (EVA), taip pat Lenkijos gamintojais dėl šių vaistų pristatymo, pavyko patiekti Lietuvoje neregistruotų amoksicilino vaistinių preparatų iš Lenkijos, Ispanijos ir Portugalijos.

„Dėl tiekimo grandinių sutrūkinėjimo ir farmacijos gamybos sunkumų susiklostė globalus kai kurių vaistų trūkumas, kuris neaplenkė ir Lietuvos. Pastaruosius porą mėnesių buvo dedamos didžiulės pastangos ir bendradarbiaujama visais lygmenimis, kad būtų atstatytas tiekimas ir vaistai pasiektų Lietuvą. Šios pastangos buvo rezultatyvios, iš įvairių šaltinių Lietuvą pasiekė ir pasieks kelios dešimtys tūkstančių pakuočių antibakterinių vaistų, vertinant dabartinį poreikį, jų užteks bent porai mėnesių“, – sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.  
 
„Siekdami kaip įmanoma labiau sumažinti antibakterinių vaistų stygiaus poveikį pacientams, ne tik operatyviai išdavėme leidimus visiems tiekėjams, kurie tik į mus kreipėsi, tiekti vaistus pakuotėmis, paženklintomis užsienio kalba, tačiau labai aktyviai bendradarbiavome su didmenininkais, užmezgėme ryšius su Lenkijos gamintojais, taip pat, tarpininkaujant Europos vaistų agentūrai, bendravome su kitais užsienio registruotojais ir Lietuvos tiekėjais, galinčiais patiekti Lietuvos rinkai amoksicilino vaistinių preparatų. Tokio bendro darbo dėka Lietuvos pacientai vėl gali įsigyti amoksicilino suspensijų, tablečių“, – teigia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andrulionis.

SAM ir VVKT informuos gydymo įstaigas ir vaistines apie šių vaistų išrašymo tvarką. 

Papildomai informuojame, jog šiuo metu rengiamas kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno papildymo projektas, siekiant įtraukti dalį vardinių amoksicilino preparatų į kompensavimo sistemą.  Rekomenduojame sekti Tarnybos skelbiamas (adresu www.vvkt.lt) ir kainyno atnaujinimo naujienas ir primename, kad  išrašant kompensuojamąjį vaistinį preparatą esantį kainyne, galioja įprasta kompensuojamųjų vaistų išrašymo tvarka, t. y., vardinio vaistinio preparato skyrimo pareiškimo pildyti nereikia.

Primename, jog amoksicilino trūkumo pagrindinė priežastis – stipriai padidėjęs šių antibakterinių vaistų poreikis, kuris atsirado po COVID-19 pandemijos. Pandemijos metu buvo sumažėjęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, todėl ir gamybos pajėgumai buvo sumažinti. Šiuo metu esant šių ligų šuoliui, gamintojai nebespėja patenkinti šių vaistų poreikio, tad dauguma ES šalių patiria minėto vaisto stygių.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad vaistų tiekimą organizuoja vaistų gamintojai, didmeninio vaistų platinimo  licencijos  turėtojai, o ne Lietuvos sveikatos institucijos. SAM ir VVKT savo kompetencijų ribose sudaro sąlygas, kad vaistų tiekimas, esant vaistų trūkumui, vyktų kiek įmanoma sklandžiau.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode