Parama dėkojame




Sveikatos centrai: kokie pokyčiai laukia pacientų?

centraiSiekiant sutrumpinti ir supaprastinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva šiemet veiklą pradeda pirmieji savivaldybių sveikatos centrai. Viešojo ir privataus sektoriaus sveikatos priežiūros įstaigos kviečiamos burtis į sveikatos centrus bei suteikti galimybę pacientui dažniausiai naudojamas sveikatos paslaugas gauti savo gyvenamojoje ar gretimoje savivaldybėje.

 

„Sveikatos centrų tikslas yra priartinti būtinas sveikatos priežiūros paslaugas arčiau gyventojo. Siekiame, kad asmuo žinotų, jog sveikatos priežiūros paslaugas jis gali gauti arčiau namų, taip pat būtų geriau informuotas, kur ir kaip jas gauti“, – sakė SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Andriušaitienė.

Papildomi specialistai – efektyvesnei pagalbai suteikti 

Sveikatos centruose šeimos gydytojai bus kviečiami burti komandas, kurias sudaro slaugytoja, akušeris, kineziterapeutas, gyvensenos medicinos specialistas, socialinis darbuotojas ir atvejo vadybininkas. Pastarasis padės užtikrinti, kad sudėtingų sveikatos problemų turintys pacientai greičiau gautų visas reikiamas paslaugas – pagelbės registruojantis, nurodys, kaip elgtis, primins apie vizitus, tyrimus. Taip bus sutrumpinamas paciento patekimo pas gydytoją kelias ir sumažinama šeimos gydytojui tenkanti našta. 

Šeimos gydytojų komandos padės užtikrinti, kad pacientui būtų suteikta visapusiška pagalba. „Ne vienoje savivaldybėje buvo vykdomi keliomis ligomis sergančių pacientų priežiūros modelių bandymai. Pasiteisino atvejai, kai šeimos gydytojai dirbo drauge su kitais sveikatos priežiūros specialistais. Pacientai, kuriais jie rūpinosi, pasiekė žymių sveikatos būklės rodiklių pagerėjimo. Visa tai yra bendras paciento ir šeimos gydytojo komandos rezultatas. Skatinsime šeimos gydytojus dirbti taip, kad poliligotiems pacientams gyvenimas taptų gražesnis, šviesesnis“, – sakė R. Andriušaitienė.

Netrukus Lietuvoje veiklą pradės antrasis sveikatos centras

Pirmasis sveikatos centras Lietuvoje – įkurtas Švenčionių rajone – veikia nuo š. m. kovo mėn. Antrasis sveikatos centras dar šį spalį pradės veikti Radviliškio r. sav.

Radviliškio rajono savivaldybės vyriausiosios specialistės Irminos Ruškienės teigimu, numatomi pokyčiai padės pacientams operatyviau gauti būtinąsias sveikatos priežiūros paslaugas: „Manome, kad į sveikatos centrą susibūrusių atskirų sveikatos priežiūros įstaigų bendradarbiavimas, komunikavimas ir darbo pasiskirstymas mūsų rajono gyventojams suteiks kokybiškesnes ir geriau prieinamas paslaugas“. 

Specialistės teigimu, sveikatos centro įkūrimas padės sustiprinti ankstyvąją diagnostiką, atlikti daugiau prevencijos programų onkologinių susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų nustatymui. Numatyta, kad padaugės ambulatorinių slaugos paslaugų namuose. Taip pat planuojama plėtoti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugas, kurių Radviliškio r. iki šiol nebuvo.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode